Abuzul narcisist (II)

În articolul anterior am descris câteva din caracteristicile principale ale unui narcisist. Bineînțeles, nu toți sunt la fel, dar ce au ei în comun (fie că vorbim despre cei evidenți, sau despre cei care sunt mai greu de recunoscut) este lipsa empatiei și a siguranței de sine, din cauza cărora vor recurge la orice acțiune din care poate rezulta obținerea atenției. Pentru ei, orice fel de atenție acordată, indiferent că este una pozitivă sau, din contră, una negativă, va conta la fel de mult pentru că, la finalul zilei, este ceea ce și-au dorit să obțină.

Totuși, persoanele narcisiste nu se nasc astfel. Mediul în care evoluează și înclinația lor spre dezvoltarea acestui tip de comportament, sunt factorii care contribuie la formarea unei persoane narcisiste. Și, din nefericire, efectul final este ireversibil. Este aproape imposibil de schimbat caracterul unor astfel de oameni pentru că, practic, ei trebuie învățați să simtă consecințele comportamentului lor. Mai mult decât atât, de cele mai multe ori, persoanele narcisiste nici măcar nu conștientizează că sunt astfel. Din contră, dacă vei încerca să le atragi atenția asupra comportamentului lor, vor devia de la adevăr și, eventual, vor arunca vina asupra ta pentru ceea ce fac ele. Și chiar dacă ar conștientiza că nu acționează tocmai moral, dragostea lor de sine va prima întotdeauna. Așadar, în majoritatea cazurilor, nu pot fi ajutați pentru că, din păcate, nu vor să fie ajutați. Ei nu vor vedea niciodată lucrurile din unghiul în care le vezi tu. Ba chiar le va face plăcere să deschidă o altă discuție în contradictoriu, care va avea ca rezultat pierderea timpului și energiei tale. Așa cum spunea un scriitor irlandez (George B. Shaw): lupta cu un porc este inutilă; pe lângă faptul că te vei murdări, porcului îi va face și plăcere. Şi aici se poate observa diferența dintre un om normal şi un narcisist: în uşurința cu care face rău cuiva pentru a-i fi lui/ei bine.

De aceea trebuie să știi să recunoști persoanele de acest tip, și să creezi anumite bariere. Din această categorie poate face parte oricine: un membru al familiei, un partener de viață sau, la fel de bine, un coleg de la locul de muncă. Barierele te vor ajuta să echilibrezi energia și timpul pe care le investești în relația cu acea persoană și, în același timp, te vor proteja de eventuale neplăceri. Iar în cazul în care acea relație te costă deja liniștea sufletească, este cazul să realizezi că plătești un preț prea scump pentru ceea ce (nu) primești înapoi. Ieși din acea “bulă” de sentimente haotice și privește bine în jur. Apa aceea tulbure în care pare să te scufunzi, nu este deloc adâncă. Este doar o capcană psihologică. Acea realitate este pe atât de palpabilă pe cât îi permiți tu narcisistului să o transforme în una de așa natură.

Nu este ușor să te scoți dintr-o astfel de relație toxică, dar nici imposibil. Ceea ce vei simți se poate numi un fel de traumă emoțională. Iar primul pas spre recuperare este să îți asumi ceea ce ai experimentat și să te ierți pentru că ai permis să fii manipulat. Totuși, vei învăța o lecție foarte importantă: să știi, de acum, să faci diferența dintre oamenii care te plac pentru ceea ce ești, și cei care te plac pentru ceea ce le poți oferi. Apoi, al doilea și cel mai important pas, oricât de dureros ar fi, este cel în care înlături definitiv narcisistul din viața ta. Bineînțeles că va fi o tranziție dificilă și vei fi tentat să reiei legătura cu acea persoană. Dar adu-ți aminte că narcisistul nu are nimic de oferit, decât aceleași simple iluzii. A obținut acea validare din partea ta. Din punctual ei/lui de vedere, nu mai reprezinți o provocare. Și, oricum, orice vei face, oricât de mult ai oferi, pentru ei nu va fi niciodată îndeajuns. Lucru care te va seca de energie și care te va face să te îndoiești de propria persoană. Simptomele celor afectați de abuzul narcisist sunt aceleaşi, oricât de unic ți s-ar părea scenariul din care faci parte. Amintește-ți că acea persoană te-a izolat cumva de propria realitate, iar ceea ce simți este exact efectul intențiilor ei.

Acum, oricât de revoltat te-ai simți, și oricât de îndreptățit ai fi să îi plătești narcisistului cu aceeași monedă pentru suferințele cauzate, cea mai mare “răzbunare”, oricât de puțin pare pentru tine, rămâne aceea de a îl/o scoate complet din viața ta. Ei se hrănesc cu atenția care li se acordă, iar tu nu i le-o vei mai oferi. Este de ajuns. Lasă-i în trecut, privește-i ca pe o lecție din care ai învățat, de fapt, cât de puternic poți fi. Iar lucrul acesta este valabil pentru orice fel de relație toxică, nu numai pentru cea care implică un/o narcisist/ă. Știu, pare mai simplu și confortabil să te prefaci că acea persoană nu este una toxică, și să îi găsești mereu scuze. Dar te minți singur/ă. Respiră adânc. Adu-ți aminte că viața chiar este prea scurtă pentru a permite acestor oameni să predomine în ea. Este dreptul tău să sortezi persoanele din viața ta. Și nu, nu-ți fie frică de singurătate. Lumea este atât de mare! Iar ea nu se învârte în jurul celor toxici, așa cum și-ar dori ei. Oamenii potriviți vor găsi întotdeauna o cale să ajungă unii la ceilalți!

„Obișnuiam să cred că cel mai îngrozitor lucru este să sfârșești singur. Dar nu. Cel mai îngrozitor lucru în viață este să sfârșești alături de oameni care te fac să te simți singur.” – Robin Williams (actor)

 

* Surse de inspirație:
https://www.youtube.com/watch?v=6dv8zJiggBs&t=21s
https://www.youtube.com/watch?v=TLM94DnKkQo&t=8s
https://www.youtube.com/watch?v=F-Nb5Q2eCZI

 

Sursă foto: https://www.youtube.com/watch?v=arJLy3hX1E8

 

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.